Berne Abdijbier

Berne Abdijbier vervangt Stadsbrouwerij Argentum, deze kan door omstandigheden aanstaande zaterdag niet op ons Dungens Bierfestival komen. Gelukkig wil Berne Abdijbier deze plek graag innemen. Na al leuke gesprekken met ze gehad te hebben vinden zij het superleuk om zaterdag hun bieren aan ons publiek te laten proeven.

Stichting Berne Abdijbier is met haar activiteiten gevestigd op het terrein van de Abdij van Berne in Heeswijk-Dinther.
Berne slaat hier niet op Bernheze, de gemeente waar Heeswijk-Dinther deel van uitmaakt, maar op het gehucht Berne aan de Maas bij Heusden , waar de Abdij in 1134 is gesticht. Door nalatenschappen, geschonken door de toenmalige landheren van Dinther en Heeswijk, kreeg de Abdij van Berne rond 1300 bezittingen in ons dorp. Ten gevolge van de Tachtigjarige Oorlog en vanwege dit bezit, is de Abdij uiteindelijk in Heeswijk-Dinther terecht gekomen.

Stichting Berne Abdijbier is in 2015 uit particulier initiatief ontstaan en draait volledig op vrijwilligers.
De aanleiding was natuurlijk interesse in het bier, maar vooral het feit dat op deze locatie al eeuwenlang bier werd gebrouwen tot laat in de 19de eeuw. Kloosterordes zijn goed in het bewaren van hun archieven en zo werd ook hier de oude receptuur van een blond en een donker bier teruggevonden. De initiatiefnemers van Berne Abdijbier hebben deze 2 recepten verder ontwikkeld. Op basis van beide recepten worden de abdijbieren Norbertijn Blond en Prior Dubbel gebrouwen.
Productie vindt plaats in de bevriende Abdij in Val Dieu in de Voerstreek.
Daarnaast brouwen we nog 3 andere prachtige abdijbieren, te weten Witheren Wit, Abt Tripel en Abt-generaal Qaudrupel.